Buitengewoon anders wonen in Brugge

Geschreven op 29 november 2021

Abdijbeke laat zich kenmerken door de unieke buitenbeleving. ‘Buitengewoon anders’ is niet voor niets de baseline van dit project in een residentiële buurt in Sint-Andries.

Abdijbeke omgevingsaanleg 1

Het vormgeven van die buitenbeleving werd in handen gelegd van Studio Verde. Wij spraken met zaakvoerder en tuinarchitect Berwout Dochy.

Wat maakt Abdijbeke zo speciaal?

Met de buiteninrichting van Abdijbeke zal een hele buurt opgewaardeerd worden. Eindelijk komt er connectie tussen twee stukken openbaar domein: het Frederik Sanderpark enerzijds en het ‘verloren stuk’ tussen de Abdijbekestraat en de Hoog-Brabantlaan anderzijds. 

De initiële inplanting was als een Berlijnse muur door de omgeving, zeer hoog en breed. Het Sanderpark was bovendien eigenlijk geen park, maar een restruimte in de schaduw van het Provinciehuis. 

Met de buiteninrichting van Abdijbeke zal een hele buurt opgewaardeerd worden.

Nu wordt het een doorwaadbaar binnengebied met verschillende ontmoetingsplaatsen voor de hele buurt. Het is zeer fijn om als tuinarchitect waardevolle impact te kunnen maken op een hele buurt.

Hoe ziet het plan voor de omgevingsaanleg eruit? Met welke beplanting en bomen wordt er gewerkt?

Er wordt gewerkt met inplantingen van verschillende niveaus en heuvels rond het gebouw, zodat inkijk vermeden wordt en de privacy van de bewoners gegarandeerd. De extensieve graszoden worden bijvoorbeeld maar 1 à 2 keer per jaar gemaaid. Verder komen er combinaties van haaglanden, hooilanden, siergrassen en bloeiende bloemenborders. Deze combinatie van soorten gewassen, zorgt ervoor dat de omgeving van Abdijbeke elk seizoen een ander, uniek aangezicht krijgt. Bovendien is deze doordachte indeling super voor de biodiversiteit.

Abdijbeke omgevingsaanleg 5
Abdijbeke omgevingsaanleg 4

Er werden enkele bomen gerooid tijdens de bouwwerken, komen hiervoor nieuwe bomen in de plaats?

Er zijn inderdaad enkele minderwaardige kastanjebomen weggehaald. Maar wees gerust: er worden extra bomen geplant. Bijna allemaal inheemse bomen die in de herfst prachtig zullen stralen. In totaal zullen er zelfs bijna 30 bomen meer staan dan voorheen. Het wordt heerlijk wakker worden op Abdijbeke, met het geluid van fluitende vogels op de achtergrond.

Bedankt voor dit gesprek, Berwout. Wij kijken alvast uit naar het resultaat.

Het wordt heerlijk wakker worden op Abdijbeke, met het geluid van fluitende vogels op de achtergrond.
Abdijbeke omgevingsaanleg 3